Nieuws

HERSTELFONDS: Getuigenis: “ Dit vrijwilligerswerk heeft mij een aantal kansen geboden”

Met het Herstelfonds wordt getracht om gedetineerden de mogelijkheid te bieden om gedurende hun detentie al iets te doen voor hun slachtoffer, dit middels het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Communicatie staat hierbij centraal: indien een bemiddelaar van mening is dat de tussenkomst van het Herstelfonds een meerwaarde kan bieden in het kader van een bemiddeling, kan hij of zij een aanvraag indienen bij het Comité. Wanneer de procedure een gunstig verloop kent en het vrijwilligerswerk wordt uitgevoerd, zal het Herstelfonds een vooraf vastgelegd bedrag overmaken aan het slachtoffer in ruil voor het geleverde vrijwilligerswerk.

In deze bijdrage lees je enkele getuigenissen, oa. van gedetineerden, die voor het herstelfonds werkten en samenwerkingspartners die er mee voor zorgen dat werken voor het herstelfonds mogelijk wordt voor een gedetineerde.

Project "Achter de Spiegel" zoekt deelnemers...

 • Werd jij slachtoffer of dader van een misdrijf?
 • Wil jij graag contact leggen met de ander, maar kan of wil je dit (nog) niet met je eigen dader of je eigen slachtoffer?
 • Wil je graag je eigen ervaringen, gevoelens en standpunten delen?
 • Wil je graag weten wat het voor anderen betekent om slachtoffer of dader te zijn?
 • Ben je benieuwd wat er leeft aan de andere kant?
 • Ben je bereid hierover in groep te spreken?

Dan is "Achter de spiegel" misschien iets voor jou!

"Achter de spiegel" wil slachtoffers en daders, die niet bij hetzelfde misdrijf betrokken zijn, de kans geven elkaar te ontmoeten en in groep met elkaar in gesprek te gaan.

Dit project is mogelijk dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen; momenteel is het project dan ook beperkt tot inwoners van de provincie West-Vlaanderen. Meer informatie kan u hier terugvinden.

Project Rechten van verkeersslachtoffers EU-richtlijn 2012/29

In maart 2017 startte een Europees Project rond de rechten van verkeersslachtoffers.  Rondpunt is de coördinator van het project.  Moderator en Linc (KU Leuven) zijn partners.  De aanleiding voor dit project was de Europese richtlijn 2012/29 die ook aan slachtoffers van verkeersongevallen en hun omgeving bepaalde rechten toekent.  Het project heeft 3 grote thema’s : toegang tot informatie en ondersteuning, herstelrecht en bemiddeling in verkeersongevallen en –overtredingen en interdisciplinaire samenwerking.

We halen in dit project onze inspiratie ook over de grens en delen onze projectresultaten met partners uit heel Europa. Onze Europese projectpartners zijn Victim Support EuropeEuropean Federation of Road Traffic Victims en het European Forum for Restorative Justice.

We zorgen er in dit project  voor dat er meer informatie is bij politie, justitie en andere hulpverleners over de mogelijkheid tot contact tussen veroorzakers en slachtoffers. Daarnaast werken we aan verbeterde samenwerking tussen de professionals die je als verkeersslachtoffer of nabestaande tegenkomt in je traject na het verkeersongeval. Dit doen we door good practices te verspreiden zodat iedereen geïnspireerd raakt om beter samen te werken. We zullen ook een handboek over herstelrecht en bemiddeling in verkeersongevallen opmaken en gaan trainingsmateriaal uitwerken en zelf workshops geven.

Dit project wordt gerealiseerd met steun van het Justice Programme van de Europese Unie.  Wil je meer informatie over dit project? Neem dan contact op via joke.castelein@rondpunt.be of download hier de flyer.

Jaarverslag en blik op 2016

Zoals elk jaar: een terugblik op onze activiteiten, lokaal en bovenlokaal, in de bemiddelingsdiensten en op staf-en forumniveau.

We geven cijfers, analyses, interviews en veel meer interessant materiaal.  Een uitgebreid jaarverslag voor de meerwaardezoeker, een krantje met artikels voor onderweg.  We vertellen zelf, maar laten ook onze partners en cliënten aan het woord!

Veel leesplezier.

Vragen, reacties en suggesties zijn steeds welkom op dit mailadres.

GEZOCHT: Medehuurder bemiddelingsdienst Antwerpen

Moderator is een erkende bemiddelingsdienst (vzw), die op een duurzame manier omgaat met conflicten en misdrijven. In heel Vlaanderen en Wallonië zetten bemiddelaars zich in om slachtoffers en verdachten/daders van misdrijven, met elkaar in communicatie te laten gaan over de feiten en de gevolgen. We bieden eveneens een forum voor herstelrecht en bemiddeling.

De bemiddelaars van Antwerpen en Mechelen zijn al een 6-tal jaren gehuisvest in de Alfred Coolsstraat 2 te 2020 Antwerpen.

Onze medehuurders zoeken in het najaar een andere locatie op en er komen dus vijf bureauruimtes vrij! Een aantal extra ruimtes gebruiken we gezamenlijk.

Beschrijving

Het hoekgebouw is goed gelegen.  Het ligt in de rustige tentoonstellingswijk en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Je wagen kan je voor de deur parkeren.

Dankzij de vele ramen genieten we in elke ruimte van veel daglicht. Bij mooi weer is er mogelijkheid om in de voortuin te lunchen.
Het gebouw is professioneel ingericht en heeft toch een huiselijk karakter (parket vloer). Het biedt alle comfort: twee toiletten, een douche, een kelder, een keuken, vergader- en/of gespreksruimtes.

Met bijgevoegde foto’s krijgt u een beeld van de beschikbare bureauruimtes en de gedeelde ruimtes in het gebouw.

De 5 beschikbare kantoorruimtes bevinden zich op de bovenverdieping, waarvan er 2 kantoren voorzien zijn van airco. Ieder kantoor heeft een oppervlakte van +/- 10 à 16 m².

Financiële details

 • Huurprijs:                         €1050/maand
 • Vaste kosten:                    € 250/maand (Gas/elektriciteit/poetsen lokalen)
 • Beschikbaarheid:             oktober 2017

Contact

 • Nancy Van Eynde                         0494 71 28 14
 • Natalie Van Paesschen                0487 44 74 52

Foto's: (staan onderin maar zijn enkel zichtbaar als je erop klikt.)

[envira-gallery id="1807"]