Nieuws

Lancering resultaten EU-onderzoeksrapport: Herstelrecht bij verkeersongevallen

18 november is de World Day of Remembrance for Road Traffic Victim#WDoR2018, maar het is ook de eerste dag van de Restorative Justice Week 2018 #rjweek.

Daarom verbinden we vandaag beide thema's graag om nog meer aandacht te vragen voor #restorativejustice en de noden van #slachtoffers of #verkeersongevallen.  We lanceren vandaag een handboek en rapport, gebaseerd op de bevindingen van het EU-onderzoeksrapport, dat we, de afgelopen 2jaar samen met volgende partners vormgaven: Moderator - Forum voor herstelrecht en bemiddeling Victim Support Europe FEVR Rondpunt vzw KU Leuven European Forum for Restorative Justice

Daarnaast lanceren we ook 2 digital stories, die in het kader van dit project door Moderator werden gemaakt over het bemiddelingsproces dat Annick en Martijn, beiden betrokken bij hetzelfde verkeersongeval,  samen doorliepen.

  

Je vindt de Nederlandstalige versies hier: Annick en Martijn.

Daarnaast zijn er ook 2 in het Engels ondertitelde versies, die vind je hier: Annick en Martijn.

http://www.euforumrj.org/euforum_event/launch-project-findings-rj-road-traffic-offences/

 

Trefdag 2018: Democratie, burgerparticipatie en herstelrecht

Graag nodigen we u uit op onze jaarlijkse trefdag te Leuven. Een dag vol ontmoeten, wederzijds inspireren en verbinden.

Alle inhoudelijke en praktische info m.b.t. de trefdag, vind je hier.

Inschrijven, kan je via deze link.

Verder na een verkeersongeval? Contact met de ander helpt.

Onze Nederlandse collega's van Perspectief Herstelbemiddeling lanceren een mooie video, met twee getuigenissen over bemiddeling na een verkeersongeval.  Omdat we bij Moderator op erg gelijkaardige manier aan de slag gaan, is dit ook voor onze praktijk een erg mooi instrument!

Bedankt 'Perspectief Herstelbemiddeling'!

Twee ervaringen van herstelbemiddeling na een verkeersongeval. Sharon werd op haar scooter aangereden. Ruim een jaar later is ze eraan toe om via Perspectief in gesprek te gaan met de veroorzaker van het ongeval. Marco is vrachtwagenchauffeur. Hij veroorzaakt een zwaar ongeval, waardoor iemand overlijdt. Onder begeleiding van een bemiddelaar van Perspectief gaat hij met een van de slachtoffers in gesprek.

Bekijk de video hier.

Verder na een verkeersongeval - Contact met de ander helpt.

www.perspectiefherstelbemiddeling.nl

Justice Restaurative: Réparer les victimes?

Deze maand verschijnt in het september-nummer van het gerenommeerde Franse tijdschrift 'Philosophie Magazine', een uitgebreid artikel over bemiddeling en herstelrecht in België.

Omdat een proces vaak niet alles oplost, hebben een aantal landen de mogelijkheid van bemiddeling tussen slachtoffers - of hun naasten - en daders mogelijk gemaakt.  Vergeving, schadeloosstelling, verzoening, ... wat zoeken zij, die hier aan deelnemen?  Het Franse Philosophie Magazine probeert een antwoord te vinden op deze vragen en stak hiervoor de grens naar België over, waar deze praktijk van bemiddeling dit jaar haar 20ste verjaardag viert.  Naast enkele getuigenissen kadert het tijdschrift de achtergrond van bemiddeling en herstelrecht vanuit de filosofische denkkaders van Hegel en Ricoeur.  

Mmv Annemie, Ivan, Kristel Buntinx, Katrien Lauwaert en Pieter Verbeeck

U kan het artikel hier lezen: Philosophy Magazine

SAVE THE DATE en oproep voor workshops Trefdag 2018

22 november 2018: Trefdag 'Burgerparticipatie en herstelrecht'

Wil je, vanuit jouw achtergrond, zelf een workshop verzorgen, die een link legt naar het thema 'burgerparticipatie', contacteer dan zeker: Pieter.verbeeck@moderator.be.