Nieuws

Rondom Prison

Met 'Rondom Prison' (een initiatief van Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen) stellen we de vraag hoe we als samenleving omgaan met 'misdaad, straf en herstel', nu en in de toekomst. Rond dit beladen (ethische) thema vervallen burgers en media vaak in een zeer gepolariseerd verhaal.

Tijdens dit vormingstraject dagen we je uit tot genuanceerde reflectie, verdieping en dialoog omtrent deze maatschappelijke uitdaging, en scheppen we kansen om gesloten werelden een stukje te openen.

Moderator vzw organiseert één avond binnen dit traject over het thema "In gesprek na een misdrijf" (30 mei 2018).

Meer informatie hierover kan u terugvinden op de website van vormingsplus.

Slachtofferzorg.be

Slachtoffers van een misdrijf, na- en naastbestaanden kunnen voortaan terecht op www.slachtofferzorg.be Deze website biedt hen informatie en hulp op juridisch, praktisch en emotioneel vlak.

Op de website wordt ingegaan op verschillende onderwerpen zoals het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis, klacht neerleggen, informatie rond de juridische procedure, contact met de dader (http://www.slachtofferzorg.be/contact-met-de-dader), praten met media,…

Op termijn zal de website verder worden uitgebouwd en worden themapagina’s voorzien die specifieke informatie bevatten over bepaalde feiten (geweld, rampen, terreur,…).

www.slachtofferzorg.be kwam tot stand met de medewerking van experts uit partnerorganisaties.

 

 

 

 

Tv Tip: Mij overkomt het niet

Iedereen probeert voorzichtig door het leven te gaan, op te letten op het werk, in het verkeer of thuis. Maar wat als dat niet voldoende is? Wat als het ergste dan toch gebeurt? Het is ieders nachtmerrie: ongewild een ongeluk veroorzaken, waardoor iemand het leven laat, of met zware emotionele en fysieke gevolgen verder moet.

Op maandag 29 januari kunnen we om 21:30u op Eén kijken naar het verhaal van Guido en Mark. Op een donkere winteravond rijdt Guido voetganger Mark aan. Terwijl Mark voor zijn leven vecht, probeert Guido te begrijpen wat er is misgelopen. Om zijn schuldgevoel een plaats te geven, zoekt hij toenadering tot Mark en richt hij een lotgenotengroep op.
In deze aflevering komt ook bemiddelaar Bram Van Droogenbroeck aan het woord.

Oog in oog - Ter Zake docu

Op 2 januari 2018 zond Canvas de documentaire 'Oog in Oog' uit.

Een reportage van Dirk Leestmans over slachtoffer-dader bemiddeling (of herstelbemiddeling) en verzoening.

Een moordenaar zoekt contact met de nabestaanden van het slachtoffer. De familie ziet dat niet zitten behalve één zus. Zij blijft ook na het assisenproces met tal van vragen zitten en wil die, oog in oog, aan de dader stellen. De zus trekt naar de gevangenis en gaat in gesprek met de moordenaar van haar broer.

Dirk Leestmans maakte, in samenwerking met Moderator, een reportage over dit even confronterend als verzoenend gesprek. Een reportage over twee mensen die eerst lijnrecht tegenover elkaar staan maar dan samen oog in oog aan tafel gaan zitten en een golflengte vinden om met elkaar te praten. Over - letterlijk - leven en dood, wraak en vergeving, verbittering en herstel.

Hieronder kan u de reportage tot 1 februari 2018 opnieuw bekijken.  U vindt er ook enkele kaderende stukken en interviews die, in de marge van de reportage, omtrent onze werking en visie verschenen.  Veel lees- en kijkplezier! 

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/terzake-docu/2018/terzake-docu-s2018a1/  (Ter Zake docu: Oog in Oog)

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/terzake/2018/terzake-d20180102.ch.7cc9feba-a893-4d9f-b523-4175a7e9f88b/ (Toelichting woordvoerder Pieter in Ter Zake)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/02/wat-heeft-een-dader-tegen-een-slachtoffer-te-zeggen--en-omgekeer/ (Bijdrage Dirk Leestmans)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/02/dader-en-slachtoffer-oog-in-oog--wat-is-herstelbemiddeling-/ (met bijdrage van bemiddelaars Filip en Lien)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/03/oog-in-oog--of-oog-om-oog--welke-richting-willen-we-als-samenlev/ (opinie Prof. dr. Ivo Aertsen)

https://radio1.be/mijn-broer-krijgt-geen-tweede-kans-maar-daarom-moet-ik-niet-met-wraak-verbittering-en-woede-blijven (Radio 1 getuigenis Annemie)

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/01/15/de-handdruk-van-annemie-van-campen-of-hoe-een-vrouw-van-het-volk-ons-herstelrecht-leert   (opinie Luk Vervaet)

 

KIJKTIP 'oog in oog'

Kijktip!
Op dinsdag 2 januari zendt Canvas om 20:30u, aansluitend op Ter Zake, de documentaire 'Oog in oog' uit. Een documentaire waar we vanuit Moderator al maanden aan meewerken. In deze documentaire van 33 minuten krijg je een uitgebalanceerd beeld van het verhaal van Ivan, Annemie en Tinne. Ivan vermoordde de broer van Annemie en Tinne. Ivan en Annemie gingen na het proces, via Moderator met elkaar in gesprek. Tinne koos een andere weg. Elk vanuit hun eigen standpunt blikken ze terug op de feiten, het proces, de gevangenisstraf, ... hun kwaadheid, verdriet, vragen en zoveel meer! Tijdens de reportage gaan Ivan en Annemie ook opnieuw het gesprek aan met elkaar.
Warm aanbevolen!