Nieuws

BOEK 'Het spijt mij. Over bemiddeling na een verkeersongeval' vanaf nu te koop

De chauffeur van een schoolbus die door een ongelukkig manoeuvre zijn vaste begeleidster overrijdt. Een mama van twee die een seconde niet goed oplet, een klap hoort en dan haar hart voelt stilstaan omdat er achter haar auto een scholier ligt. Een jongen die omkomt bij een weekendongeval terwijl zijn
vriend achter het stuur ervan afkomt met een whiplash. Een vrouw die het zebrapad oversteekt en wordt gegrepen door een automobilist die vluchtmisdrijf pleegt. Sommige ongevallen confronteren ons met de vernietigende kracht van het noodlot. En ‘ons’, dat zijn in de eerste plaats slachtoffers en veroorzakers,
want beide partijen moeten leren leven met wat gebeurd is. In Het spijt mij volgt Sabine Cocquyt de bemiddeling die na zo’n tragische gebeurtenis wordt opgestart. Wil een moeder de veroorzaker van het ongeval dat haar zoon het leven kostte in de ogen kijken? En wat zeg je als veroorzaker tegen de vrouw die je een paar weken voordien van haar sokken reed?
Verhalen die de kracht van bemiddeling tonen.

 

Dit boek toont aan tot welke graad van beschaving de mens in staat kan zijn ondanks ernstige kwetsuren en onrecht. Het vertrekt vanuit de concrete problematiek van verkeersslachtoffers, maar kan volgens mij ook symbool staan voor het omgaan met de conflicten die onze wereld bedreigen. (Dirk De Wachter)

 

Het boek bestellen kan via een eenvoudig mailtje naar auteur Sabine Cocquyt: info@sabinecocquyt.be of rechtstreeks bij uitgeverij EPO. Het boek is ook te koop in de betere boekhandel.

Bekijk ook de sterke getuigenissen van Sabine en Viviane in het radioprogramma ' De Madammen' over het belang en de meerwaarde van bemiddeling na een verkeersongeval.

UITNODIGING INTERNATIONAAL SYMPOSIUM OVER RESTORATIVE JUSTICE (Bilbao)

From penal mediation to restorative justice: Policies and practices in transition.

The European Forum for Restorative Justice organises an International RJ Symposium dedicated to the newly adopted CoE Recommendation on RJ in criminal justice matters: "From penal mediation to restorative justice: Policies and practices in transition". The event will bring together about 200 practitioners, policymakers, researchers from Europe, and beyond, actively engaging in dialogues and interactive sessions and participating in plenaries and a theatre performance. Participants can also contribute to the programme by presenting a proposal for a poster presentation, fringe meeting and/or the fair of organisations (deadline: 12 April). The early bird fee is available until 20 April: register now and meet us in Bilbao on 5-6 June! The draft programme and information on our guest speakers are online. Also, if you are not a member yet, you can still participate in the Annual General Meeting of the EFRJ membership (4 June evening) to get to know the EFRJ activities and future plans, and maybe apply to join this international community of RJ professionals and supporters.
All information about the EFRJ events in Bilbao are here: http://www.euforumrj.org/events/agmandsymposium/

OPROEP - Tevredenheidsonderzoek rond deelname aan slachtoffer- daderbemiddeling

 

Beste (ex-)deelnemer van slachtoffer-daderbemiddeling,

Wij doen een warme oproep aan alle mensen die ooit deelgenomen hebben aan slachtoffer-daderbemiddeling in Vlaanderen, om een enquête in te vullen van een masterstudent criminologische wetenschappen van KU Leuven, Claire-Hélène Belpaire. Deze student voert onderzoek naar uw ervaring met het bemiddelingsproces als slachtoffer of als dader. U kan de enquête gemakkelijk online invullen door op de onderstaande link te klikken. Het is belangrijk om te weten dat alle gegevens volledig anoniem verwerkt worden. Bij slachtoffer-daderbemiddeling staan de behoeften/noden van slachtoffers en dader centraal en door uw medewerking helpt u mee aan het verbeteren van het bemiddelingsproces in Vlaanderen.

Hartelijk bedankt voor uw tijd.

Voor de enquête, klik hier.

Jaarlijkse algemene vergadering

Op 25 april 2019 vindt in Leuven de jaarlijkse algemene vergadering van Moderator plaats.  Tijdens een algemene vergadering wordt o.a. stilgestaan bij de werking van de organisatie, de begroting en financiën besproken en van gedachten gewisseld over toekomstige projecten en strategieën om bemiddeling en herstelrecht verder op de kaart te zetten.

Mocht u interesse hebben om ook deel uit te maken van onze Algemene Vergadering, kan u uw interesse kenbaar maken voor 1 april 2019.  Dit kan eenvoudig door een mailtje te sturen naar info@moderator.be.

Directeur Bond Zonder Naam leefde een week achter de tralies in gevangenis van Hasselt

Over menselijkheid sluit ik geen compromissen!

Anniek Gavriilakis (38), directeur van Bond zonder Naam, liet zich een week opsluiten in de gevangenis van Hasselt, om zich in te leven in de wereld achter tralies. Weer op vrije voeten pleit ze nog meer voor detentie gericht op herstel en re-integratie. “De manier waarop onze gevangenissen nu zijn georganiseerd gaat terug op een idee van twee eeuwen geleden.”

“De criminologie wijst al langer op het belang van herstelgerichte
detentie: een straf met als doel de aangerichte schade te herstellen, tegenover de samenleving, de slachtoffers en de gestrafte zelf. Zo gaan er ook stemmen op voor kleinere detentiehuizen: met minder gedetineerden werken aan een herstelplan op maat. Met meer contact ook met de buitenwereld, zodat ze weer iets kunnen betekenen voor de
omgeving.”

Lees het hele artikel uit De Morgen van 27.02.2019 hier

Ook Annieks dagboeken,die dagelijks in Het Belang van Limburg verschijnen, vind je hier:

maandag

dinsdag

woensdag

(donderdag en vrijdag verschijnen de volgende dagen).