Nieuws

Oog in oog – Ter Zake docu

print
Op 2 januari 2018 zond Canvas de documentaire ‘Oog in Oog’ uit.

Een reportage van Dirk Leestmans over slachtoffer-dader bemiddeling (of herstelbemiddeling) en verzoening.

Een moordenaar zoekt contact met de nabestaanden van het slachtoffer. De familie ziet dat niet zitten behalve één zus. Zij blijft ook na het assisenproces met tal van vragen zitten en wil die, oog in oog, aan de dader stellen. De zus trekt naar de gevangenis en gaat in gesprek met de moordenaar van haar broer.

Dirk Leestmans maakte, in samenwerking met Moderator, een reportage over dit even confronterend als verzoenend gesprek. Een reportage over twee mensen die eerst lijnrecht tegenover elkaar staan maar dan samen oog in oog aan tafel gaan zitten en een golflengte vinden om met elkaar te praten. Over – letterlijk – leven en dood, wraak en vergeving, verbittering en herstel.

Hieronder kan u de reportage tot 1 februari 2018 opnieuw bekijken.  U vindt er ook enkele kaderende stukken en interviews die, in de marge van de reportage, omtrent onze werking en visie verschenen.  Veel lees- en kijkplezier! 

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/terzake-docu/2018/terzake-docu-s2018a1/  (Ter Zake docu: Oog in Oog)

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/terzake/2018/terzake-d20180102.ch.7cc9feba-a893-4d9f-b523-4175a7e9f88b/ (Toelichting woordvoerder Pieter in Ter Zake)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/02/wat-heeft-een-dader-tegen-een-slachtoffer-te-zeggen–en-omgekeer/ (Bijdrage Dirk Leestmans)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/02/dader-en-slachtoffer-oog-in-oog–wat-is-herstelbemiddeling-/ (met bijdrage van bemiddelaars Filip en Lien)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/03/oog-in-oog–of-oog-om-oog–welke-richting-willen-we-als-samenlev/ (opinie Prof. dr. Ivo Aertsen)

https://radio1.be/mijn-broer-krijgt-geen-tweede-kans-maar-daarom-moet-ik-niet-met-wraak-verbittering-en-woede-blijven (Radio 1 getuigenis Annemie)

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/01/15/de-handdruk-van-annemie-van-campen-of-hoe-een-vrouw-van-het-volk-ons-herstelrecht-leert   (opinie Luk Vervaet)

 

2 Comments

 1. Yvo

  Beste,
  Vanuit Nederland wil ik graag de documentaire bekijken, echter is dit niet mogelijk via VRT. Zij kunnen alleen uitzendingen in België afspelen. Is er een andere manier om de documentaire terug te kunnen kijken? Ik hoor het graag! Alvast bedankt en vriendelijke groet,
  Yvo

  1. pieter verbeeck

   Beste Ivo, Het klopt dat de uitzending enkel vanuit België kan bekeken worden. Ik heb de bewuste uitzending ondertussen ook in bezit en probeer ze zo spoedig mogelijk te ontsluiten via onze eigen website.
   Hou het hier dus nog even in de gaten en binnenkort verschijnt ze zeker!

   Fijne groet en bedankt voor de interesse!
   Pieter (namens Moderator)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts