Overval – de getuigenis van Alain

Impact
“Ik was ver heen, toen ik aan die overvallen begon,” zegt Alain bedeesd. “Dat doe je niet zomaar van de ene dag op de andere. Er gaat een geschiedenis aan vooraf die ik liever niet vertel, maar het duidt hoe ik ertoe kwam om een speelgoedpistool zo te bewerken dat het echt leek.” Alain verloor zijn lief, raakte van verdriet verslingerd aan drugs en werd daardoor ook ontslagen. “Ik had géén geld meer, er was niemand die me de zin van het leven nog toonde en ik had door mijn verslaving steeds meer geld nodig. Ik was op dat moment al lang mezelf niet meer, de drugs husselden mijn karakter door elkaar.”

Bemiddeling
“Na je veroordeling en ontwenning, kom je tot het besef dat je heus wat schade hebt aangericht bij een aantal onschuldige slachtoffers. Toen ik te horen kreeg wat bemiddelingsdienst Moderator doet, twijfelde ik niet lang om via hen aan de slachtoffers te laten weten dat ik me wilde verontschuldigen én dat ik erover nadacht hen te vergoeden. Want je hebt hen niet enkel een trauma bezorgd, maar ook flink wat geld afhandig gemaakt. Dat geld zou niet door een of andere verzekering of de bankinstelling vergoed worden.” Alain speelt met een door zijn dochter gemaakt loombandje aan zijn pols. “Er is ook nog een derde motivatie, en die is misschien wel de belangrijkste. Ik heb een dochter en ik wil in het reine komen met mezelf om er binnenkort voor haar te kunnen zijn. Als ik vrijkom, wil ik haar recht in de ogen kunnen kijken en zeggen dat ik mijn verleden volledig achter me kan laten.”

Ontmoeting
“Ik keek niet uit naar het gesprek, het was iets wat ik mezelf opgelegd had. Sterker nog; ik was zenuwachtiger en angstiger voor het gesprek dan voor de overvallen die ik pleegde. In het begin durfde ik Stefaan amper aankijken. Hij stelde heel directe vragen over waarom ik hem als slachtoffer had gekozen. En waarom ik het gedaan had. Ik wist dat die vragen gingen komen en het was bevrijdend erop te kunnen antwoorden. Ik schrok wel van de impact die de hele situatie op zijn gezin en zijn gemoedsrust had. Daarvan was ik me niet bewust. Ik voelde wel dat hij me niet veroordeelde, maar vooral betreurde hoe een mens zo ver kan komen dat hij zulke gekke dingen gaat doen. Ik voelde me beter toen ik merkte dat er waardering was voor mijn initiatief om hem terug te betalen. Ik denk dat ik daarvoor gerespecteerd word, en dat is toch een beetje een pleister op de wonde.

Effect
Alain is nog niet vrij en heeft het soms moeilijk met de beperkingen die justitie hem oplegt. Het botst met zijn wil om goed te doen en vooruit te gaan in het leven. Het mag allemaal wat sneller gaan voor hem. Het bemiddelingsproces heeft hem een boost gegeven en dichter bij zijn toekomst gebracht. Mentaal is hij zo goed als klaar om naar buiten te stappen en zijn leven terug in handen te nemen.