Video

Op deze pagina delen we graag (eigen) videomateriaal over Moderator vzw en ons herstelrechtelijk aanbod.

Wat is slachtoffer – daderbemiddeling en wat kan Moderator vzw voor jou betekenen als slachtoffer, veroorzaker of dader?

For English subtitles: click here

Samenspraak: Wat zijn herstelgerichte dialooggroepen?

In deze video laten we je kennismaken met ‘herstelgerichte dialooggroepen’. Wat zijn het precies , wat beogen ze, hoe gaat het in zijn werk en wat is hun eventuele meerwaarde voor slachtoffers, daders, veroorzakers en de samenleving. Tijdens een 2-jarig project (2019-2021) verkenden we de mogelijkheden van deze dialoogroepen bij strafbare feiten van seksueel grensoverschrijdend gedrag, verkeersongevallen en feiten van radicalisme.

Terzake docu: Oog in oog

Een moordenaar zoekt contact met de nabestaanden van het slachtoffer. De familie ziet dat niet zitten behalve één zus. Zij blijft ook na het assisenproces met tal van vragen zitten en wil deze, oog in oog, aan de dader stellen. De zus trekt naar de gevangenis en gaat via bemiddelingsdienst Moderator in gesprek met de moordenaar van haar broer. Een reportage van VRT NWS-reporter Dirk Leestmans over een even confronterend als verzoenend gesprek. (2 delen)

Slachtoffer ontmoet dader

Stagiaire Niene Ryckoort (UGent) maakte in 2021 tijdens haar stage 3 instructieve video’s omtrent de werking van Moderator vzw en wat bemiddeling precies inhoudt (verloop – meerwaarde)

  • Wat doet Moderator vzw?
  • Hoe verloopt een bemiddelingsproces wanneer je slachtoffer werd van een strafbaar feit?
  • Hoe verloopt een bemiddelingsproces wanneer je dader of veroorzaker werd van een strafbaar feit?

Het spijt mij. Over bemiddeling na een verkeersongeval.

De chauffeur van een schoolbus die door een ongelukkig manoeuvre zijn vaste begeleidster overrijdt. Een mama van twee die een seconde niet goed oplet, een klap hoort en dan haar hart voelt stilstaan omdat er achter haar auto een scholier ligt. Een jongen die omkomt bij een weekendongeval terwijl zijn vriend achter het stuur ervan afkomt met een whiplash. Een vrouw die het zebrapad oversteekt en wordt gegrepen door een automobilist die vluchtmisdrijf pleegt. Sommige ongevallen confronteren ons met de vernietigende kracht van het noodlot. En ‘ons’, dat zijn in de eerste plaats slachtoffers en veroorzakers, want beide partijen moeten leren leven met wat gebeurd is. In Het spijt mij volgt Sabine Cocquyt de bemiddeling die na zo’n tragische gebeurtenis wordt opgestart. Wil een moeder de veroorzaker van het ongeval dat haar zoon het leven kostte in de ogen kijken? En wat zeg je als veroorzaker tegen de vrouw die je een paar weken voordien van haar sokken reed?
Verhalen die de kracht van bemiddeling tonen.

In onderstaand fragment getuigen auteur Sabine Cocquyt en nabestaande Viviane Boulanger over het boek bij De Madammen op Radio 2.

BEMIDDELEN NA EEN VERKEERSONGEVAL – Mij overkomt het niet (VRT) – Het verhaal van Guido

RESTORATIVE JUSTICE IN ROAD TRAFFIC OFFENCES

In het kader van het ‘EU-funded project: Victims of road traffic offences’ waaraan Moderator vzw (Ingrid Marit) als partner meewerkte, maakten we enkele digital stories.

Annick en Martijn: een verhaal van herstelrecht: het verhaal van Martijn

For the English version: click here

Annick en Martijn: een verhaal van herstelrecht: het verhaal van Annick

For the English version: click here

Moderator vzw in gesprek met minister van Justitie, Koen Geens