Vacature 'vrijwilliger coach'
Moderator vzw begeleidt mensen om met elkaar te spreken over wat er is gebeurd, over waarom het gebeurde, over de gevolgen en over wat nodig is om verder te kunnen met het leven. Beroepskrachten en vrijwilligers zetten zich hier in heel Vlaanderen en Brussel, voor in. Wij ervaren dagelijks hoe contacten tussen slachtoffers, daders en mensen uit hun omgeving kunnen bijdragen aan herstel na een misdrijf. Deze bemiddelingservaringen dragen wij uit naar een breed publiek en tonen dat dialoog na een misdrijf de hele samenleving ten goede komt.
Sinds vijf jaar werken wij met ‘ervaringsuitdragers’. Slachtoffers en daders vertellen over wat ze meemaakten en hoe ze met schade en herstel omgingen. Hun verhalen zijn ‘eye-openers’. Via voordrachten in scholen en getuigenissen in de ruime media brengen ze een hoopvol en verbindend alternatief voor polariserende tendensen in onze samenleving. In gesprekken met magistraten en beleidsmakers brengen ze inspiratie voor een beleid dat beter tegemoet komt aan de menselijke nood aan herstel na een misdrijf. Op dit moment zijn er negen ervaringsuitdragers actief en staan er een aantal enthousiast te wachten op een kennismaking.
Heb jij goesting om verhalen van herstel na een misdrijf kracht bij te zetten? Wil jij onze ervaringsuitdragers ondersteunen in het brengen van hun verhaal? Word dan coach van de ervaringsuitdragers bij Moderator vzw! Neem contact op voor meer informatie of laat van je horen!
Alle info vind je in deze vacature.

23.06.25 - Oproep naar deelnemers: Dialooggroep seksueel grensoverschrijdend gedrag (Mechelen)

Hoe komt iemand ertoe om seksueel grensoverschrijdend gedrag te plegen? Welke impact heeft dat op een slachtoffer? En hoe ga je om met oordelen die leven in de samenleving?
Raken deze vragen je? En wil je er graag over praten met anderen? Dan ben jij de persoon die we zoeken voor deze dialooggroep.
- 17.09, 25.09, 09.10, 15.10 en 22.10
- Van 18.30 - 21.30u
- Locatie ontvang je bij inschrijving
Wat?
Je komt 5 keer samen met een groep van 8 personen. We maken een mix van slachtoffers, plegers, omgeving en burgers. Zo kunnen jullie leren van elkaars ervaringen en inzichten. Met de steun van ervaren begeleiders van Moderator gaan jullie met elkaar in gesprek. Er is ruimte voor elk verhaal. Jullie gaan in dialoog op verschillende manieren: aan de hand van een filmpje of een oefening, per twee, in grote groep enzovoort.
Voor wie?
Iedereen die betrokken was bij seksueel grensoverschrijdend gedrag en meerderjarig is. Zowel slachtoffers, plegers als hun omgeving. Ook burgers die zich betrokken voelen bij dit thema vanuit persoonlijke interesse of engagement kunnen deelnemen. Deze dialooggroep is voor mensen die elkaar niet kennen en ook niet bij dezelfde feiten betrokken zijn.
Waarover praten we?
Thema’s als emoties, schaamte, de rol van verantwoordelijkheid en (on)mogelijkheden van herstel zullen aan bod komen.
- Wat heeft het seksueel grensoverschrijdend gedrag betekend en teweeggebracht?
- Wat zijn de gevolgen voor jezelf en voor je omgeving?
- Hoe kijk je naar de andere?
- Wat verwacht je van de samenleving op dit vlak?
- Wat heb je nodig om verder te kunnen?
- Welke mening heb je daar als burger over?
- ...
Met elkaar praten helpt
In de media horen we regelmatig spreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar in besloten kring wordt er vooral over gezwegen en zijn er nog veel taboes. Met deze dialooggroep willen we mensen de kans geven vanuit om vanuit hun eigen positie te spreken over wat ze hebben meegemaakt en door anderen beluisterd te worden. Omdat we geloven dat het helpt.
Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Iemand doet iets seksueels wat je een onveilig gevoel geeft. Dat kan iets lichamelijks zijn, maar dat hoeft niet. Zoals ongewenste aanrakingen, seksueel getinte berichtjes, aanranding … Soms is het heel duidelijk. Maar vaak merk je pas achteraf dat iets wat iemand deed over een grens ging.
Inschrijven of meer weten?
Geef een seintje via bemiddelingsdienst.mechelen@moderator.be of 0478 26 17 37.
Wat ons overkomen is, is sowieso zinloos. Maar in deze groep hebben we wel iets zinvols kunnen creëren.
Ik moet voor mezelf leren omgaan met wat er gebeurd is. Deze groep heeft daarbij geholpen, al heb ik nog een lange weg te gaan.
23.06.25 Save the date - TREFDAG 2025
Trefdag 2025 – De impact van herstelgericht werken op het gevoel van (on)veiligheid
Donderdag 20 november 2025 – Kortrijk
In een samenleving waar gevoelens van onveiligheid steeds vaker gepaard gaan met polarisering, wantrouwen en verstarring van het publieke gesprek, groeit de nood aan andere manieren van omgaan met conflict, verschil en schade. Herstelgericht werken biedt een krachtig alternatief: het vertrekt vanuit de erkenning van de ander, het herstellen van relaties en het creëren van ruimte voor verbinding, juist wanneer dat moeilijk is.
Moderator vzw en Kortrijk Restorative City, een breed netwerk van lokale organisaties, nodigen je op deze trefdag uit om samen te verkennen hoe herstelgerichte praktijken bijdragen aan meer veiligheid, vertrouwen en verbondenheid. Of het nu gaat over strafrechtelijke feiten, conflicten op school of spanningen in buurten.
We verwelkomen op deze dag professor Alain-Laurent Verbeke. Vanuit zijn jarenlange expertise in onderhandeling en bemiddeling roept hij op tot een radicale herwaardering van de dialoog – als ruimte waarin empathisch luisteren mogelijk wordt, zelfs naar stemmen die haaks staan op je eigen overtuigingen. Hij pleit voor ‘rebalancing’: het herstellen van evenwicht in een wereld waar iedereen een mening klaar heeft, maar steeds minder mensen echt luisteren. Hij toont hoe essentieel het is om – zonder goedkeuring, maar met openheid – te proberen kijken door de ogen van de ander. Niet als moreel compromis, maar als voorwaarde voor samenleven.
Daarnaast laten we ook theatermaker en schrijver Dominique Willaert aansluiten bij het gesprek. In zijn boek Niet alles maar veel begint bij luisteren houdt hij een krachtig pleidooi voor luisteren als politieke daad. Luisteren wordt er geen passieve houding, maar een vorm van actief burgerschap, van democratische tegenkracht. In zijn werk met diverse groepen en gemeenschappen toont hij hoe echte maatschappelijke verandering begint bij het toelaten van kwetsbaarheid, het delen van verhalen en het erkennen van verschil. Hij nodigt uit tot radicale aandacht, ook voor wie doorgaans niet gehoord wordt.
Deze trefdag biedt ruimte voor ontmoeting, reflectie en uitwisseling. Over hoe bemiddeling en herstelgerichte processen kunnen bijdragen aan meer rechtvaardigheid en veiligheid. Over hoe het anders kan – en hoe dat begint met luisteren.

30.04.25 - Podcast: Ik heb zelf iets meegemaakt

PODCAST Luna Goiris maakte een podcast over seksueel geweld. In de vijfdelige podcast Ik heb zelf iets meegemaakt geeft Luna Goiris (26) bestaansrecht aan haar eigen verhaal, en dat van anderen. Ze gaat in de gevangenis met een dader spreken, volgt een slachtoffer tijdens haar rechtszaak en bezoekt een Zorgcentrum na Seksueel Geweld. De Standaard ging met haar in gesprek. Je kan, als abonnementhouder, het interview op hun website lezen en iedereen kan er ook de podcast beluisteren. Een krachtig document! Lees het artikel en beluister zeker ook de podcast. De Standaard: Er is een aflevering waarin je met een dader-verkrachter in gesprek gaat. Hoe moeilijk was dat voor jou?“Heftig. Ik heb geaarzeld: mag dit wel? Doe ik er het leed van zijn slachtoffers, en van slachtoffers in het algemeen niet mee teniet? Met mijn eigen dader zou ik dit niet gekund hebben, de afstand maakte het gesprek mogelijk. Ik had die man leren kennen in een dialooggroep in de gevangenis, een initiatief van de vzw Moderator, die bemiddeling faciliteert. Er zaten twee moderatoren bij, een neutrale partij, twee slachtoffers onder wie ik, en drie daders. Eerst leer je die mensen kennen, met hun rugzak uit hun verleden, en je probeert empathisch te luisteren. Daarna hoor je de feiten, die onmenselijk zijn. Daar was ik echt verontwaardigd over, en boos! Ik voelde een tweestrijd in al die emoties.” Ik heb zelf iets meegemaakt is een productie van House of Media en De Standaard. Deze reeks kwam tot stand met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Heb je nood aan een gesprek? Je kan altijd terecht op het nummer 1712, bij de Zorgcentra na Seksueel Geweld of Punt vzw. Heb je vragen over slachtoffer-daderbemiddeling of andere vormen van herstelgerichte dialoog, neem dan zeker contact op met Moderator vzw. |
29.04.25 - Lees nu ons jaarmagazine
In dit jaarmagazine blikken we samen met u graag terug op het werkingsjaar 2024. We besteden in dit magazine aandacht aan thema’s als herstelgerichte dialoog bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, verkeersongevallen en conflicten tussen jongeren en politie. We delen verhalen van mensen die een herstelgerichte dialoog zijn aangegaan; zoals ook onze ervaringsuitdragers doen in het project Vertel Herstel. We staan stil bij het werk van onze bemiddelingsdiensten en tonen op welke manier we door samenwerking proberen onze impact te vergroten. Je vindt het hier en op eenvoudig verzoek bij één van onze medewerkers ontvang je het ook in gedrukte vorm. Veel leesplezier!
