Nieuws

Vacature onthaalmedewerker

Moderator Forum voor herstelrecht en bemiddeling vzw -kortweg Moderator vzw- is een organisatie die in heel Vlaanderen en Brussel bemiddelt tussen slachtoffers en meerderjarige daders van misdrijven en mensen uit hun context. Moderator vzw ondersteunt iedereen die na een misdrijf of een ongeval op zoek is naar dialoog met andere betrokkenen en doet dit vanuit de idee dat dit contact, vanuit eigen kracht, helpt om tot individueel herstel te komen. Moderator vzw draagt deze bemiddelingservaringen uit naar zoveel mogelijk mensen en instanties zodat zij mee hun schouders zetten onder deze herstelrechtelijke aanpak die zorgt voor meer verbinding in onze samenleving.

We werken met drie teamclusters: Antwerpen, Vlaams-Brabant-Limburg en Oost- en West-Vlaanderen. Drie onthaalmedewerkers zorgen samen voor het onthaal van mensen die bellen of mailen met vragen over bemiddeling. Zij werken elk met focus op één cluster.

Wij zoeken een onthaalmedewerker voor de cluster Oost- en West-Vlaanderen. De standplaats is Kessel-Lo, maar de onthaalmedewerker verplaatst zich soms naar Kortrijk, Dendermonde en Gent, waar de bemiddelaars actief zijn.

Moderator vzw zet in op een divers personeelsbestand om zo de organisatieopdracht breed in te zetten en een groter doelpubliek te bereiken.


Alle info over de job en ons aanbod vind je hier.

Solliciteren kan ten laatste tot donderdag 21 maart 2024 om 12u.

Europese Dag van het Slachtoffer

Vandaag is het de Europese 'Dag van het Slachtoffer', een dag waarop we samen met vle organisaties uit het Welzijnslandschap extra aandacht vragen voor de rechten van slachtoffers.

Ook de bemiddelingsdiensten van Moderator organiseren deze week bijzondere acties, vaak samen met lokale samenwerkingspartners, om aandacht te vragen voor de rechten van slachtoffers. We brengen jullie vandaag graag wat beelden van acties die we samen opzetten.

Maar we willen jullie graag ook opnieuw wijzen op het bestaan van de website: www.Slachtofferzorg.be.

Dit is een belangrijke bron van informatie en ondersteuning voor slachtoffers. Op deze website vinden slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen, rampen en aanslagen informatie op juridisch, praktisch en emotioneel vlak. Ook naasten van deze slachtoffers, nabestaanden en getuigen kunnen op deze website terecht. Voor verschillende feiten biedt de website specifieke informatie en wordt er dieper ingegaan op wat slachtoffers zelf kunnen doen en wie hen kan helpen. Zo werd de website onlangs aangevuld met informatie rond een woningbrand, een arbeidsongeval en ouderenmis(be)handeling.

Promotiefilm slachtofferzorg.be - YouTube

Rondom Prison Mechelen

Een verbinding van het leven binnen én buiten de gevangenis

De muren van een gevangenis roepen vragen op. Meestal maken we kennis met de gevangenis via media, literatuur en films. Maar dat beeld van het leven achter de tralies is niet altijd even realistisch. De gevangenis en haar cliënteel roepen bij de ‘vrije medemens’ vaak spontane gevoelens van angst en onveiligheid op. Ook de gedetineerden leven dagelijks met angsten en onzekerheid: omtrent hun gevangenschap, hun relatie, hun re-integratie of een mogelijke invrijheidstelling. Kortom: het onbegrip en de onwetendheid tussen beide werelden is groot.

Daarom verbinden we met het traject Rondom Prison het dagelijkse leven binnen en buiten de gevangenis met elkaar. We geven de kans aan geïnteresseerde burgers, gevangenispersoneel en gedetineerden om kennis te maken met elkaar en elkaars denkbeelden over misdrijf, straf en gevangenschap. Hoe een (gevangenis)straf er moet uitzien is immers niet alleen een vraag voor justitie.

Historische wandeling

zaterdag 24 februari 2024 van 14u. tot 17 u.

Enkele jaren geleden werden in Mechelen de restanten van de middeleeuwse gevangenis ‘Het Steen’ opgegraven. Het archeologische onderzoek leverde heel wat boeiende informatie op over het dagelijkse leven in zo'n middeleeuwse gevangenis. Via een historische wandeling doorheen Mechelen vertelt Marc Rubben van Mechelen Binnenstebuiten ons meer over het leven in Het Steen.

Rondleiding in de gevangenis

maandag 4 maart 2024 van 17u.30 tot 20u.

Via een rondleiding maken we kennis met de infrastructuur en het regime van de Mechelse gevangenis.

Ontmoetingsmoment in de gevangenis

maandag 11 maart 2024 van 17u30 tot 20u

Omdat een echte kennismaking verder gaat dan het bekijken van gebouwen en beluisteren van getuigenissen, gaan we met gedetineerden en gevangenispersoneel in gesprek tijdens een ontmoetingsmoment. Je krijgt de gelegenheid om in kleine groepjes een gesprek te hebben met één of enkele gedetineerden en bewakers. Deze gesprekken worden begeleid door een vormingswerker. Na de ontmoeting praten we na in de vroegere directeurswoning.

Bezoek aan het Transitiehuis + bespreking bij Avansa

maandag 18 maart 2024 van 18u. tot 20u.

Het eerste Transitiehuis in Vlaanderen opende in 2019 zijn deuren, in Mechelen. Het Transitiehuis biedt een plek waar veroordeelden opnieuw de regie van hun eigen leven in handen nemen. Ze krijgen de kans verantwoordelijkheid op te nemen en opnieuw van betekenis te zijn voor anderen. Het huis stimuleert de deelnemers tot zelfregie en zelfredzaamheid in functie van hun latere uitstroom. Dat gebeurt vanuit een heldere visie en aanpak, gebaseerd op drie pijlers: kracht, herstel en verbinding. We krijgen de kans om het Transitiehuis te bezoeken en om daarna hierover in gesprek te gaan bij Avansa regio Mechelen.

Getuigenis

maandag 25 maart 2024 van 17u30 tot 20u, gevangenis

Tijdens deze avond luisteren we naar het verhaal van een slachtoffer. Uiteraard is er tijd en ruimte voor vragen, bedenkingen en discussie.

Nabespreking

donderdag 28 maart 2024 van 19u. tot 21 u., bij Avansa

We kijken eerst naar een filmpje over geïnterneerden en voorzien nadien een moment om bij te praten over je ervaring van het hele Rondom Prison project.

Opgelet!

  • Om te kunnen deelnemen, moet je op de dag van de start van de reeks 18 jaar zijn en bereid zijn om je persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoon, rijksregisternummer) door te geven.
  • Je kan je alleen voor het hele traject inschrijven.

Sessies

  • za 24 februari '2414:00 - 17:00Visfonteintjes Ijzerenleen Mechelen - Default
  • ma 4 maart '2417:30 - 20:00Gevangenis Mechelen - Default
  • ma 11 maart '2417:30 - 20:00Gevangenis Mechelen - Default
  • ma 18 maart '2418:00 - 20:00Transitiehuis Mechelen - Transitiehuis
  • ma 25 maart '2417:30 - 20:00Gevangenis Mechelen - Default
  • do 28 maart '2419:00 - 21:00Avansa regio Mechelen - Groot lokaal

Locatie(s)

  • Visfonteintjes Ijzerenleen MechelenIjzerenleen z/n
    2800 MechelenToon op kaart
  • Gevangenis MechelenLiersesteenweg 2
    2800 MechelenToon op kaart
  • Transitiehuis MechelenHanswijkstraat 46 - 48
    2800 MechelenToon op kaart
  • Avansa regio MechelenAdegemstraat 79-81
    2800 MechelenToon op kaart

Prijs

  • Standaardprijs€ 20
  • UiTPAS met kansentarief€ 5Voor houders van een UiTPAS met kansentarief uit Mechelen of Nijlen

Begeleiding

Marc Rubben

Meer over Marc Rubben

Bart Schoovaerts

Bart Schoovaerts is educatief medewerker bij Avansa Oost-Brabant. Al 16 jaar begeleidt hij…Meer over Bart Schoovaerts

Rondom Prison Noorderkempen

De Kempen zijn uniek. Op een kleine oppervlakte vind je vier gevangenissen met plaats voor meer dan 1.000 gedetineerden. In de ene gemeente ligt ze zeer afgezonderd in het groen, in de andere in het hartje van de stad. Maar vaak blijft het een gesloten, onbekende wereld.

Rondom Prison wil mensen bewust maken van de aanwezigheid van de gevangenissen en hun bewoners bij hen in de streek. Samen met hen denken we na over thema’s als schuld, straf en herstel en stellen we ons vragen over wat een misdrijf betekent voor slachtoffer, dader en samenleving. We stellen ons vragen over wat een misdrijf betekent voor slachtoffer, dader en samenleving. Dat doen we in 2024 met vier erg verschillende activiteiten die afwisselend plaatsvinden in één van de drie gemeenten in de Noorderkempen met een gevangenis.

Rondom Prison is een traject dat je best in zijn geheel volgt.
Deelnemen aan één of meerdere activiteiten kan natuurlijk ook.

Schuld en boete, een historische stadswandeling

   Turnhout – 24 februari 2024

Sinds eeuwen worden in de Kempen mensen opgevangen, opgeborgen en opgesloten. Een stadsgids neemt de deelnemers mee door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Turnhout en omgeving. Tijdens deze wandeling door het centrum van onze stad wordt op verschillende plaatsen herinnerd aan volkse en religieuze gebruiken die tot voor kort misdadigers tot inkeer moesten brengen. Een kort bezoek aan het kasteel van de hertogen van Brabant werpt licht op de werking van het gerecht en de betekenis van schuld, straf en boete. Een bezoek aan het Nationaal Museum van de Speelkaart brengt toelichting bij strafwerktuigen en andere relicten uit het verleden. Tot slot maken de deelnemers kennis met de hedendaagse visie op het in hechtenis nemen en met het belang van rehabilitatie en re-integratie in onze maatschappij.

  • 14u tot 16u
  • Afspraak aan de inkomhal van Cultuurhuis De Warande, Warandestraat 42, Turnhout
  • Gratis
  • Belangrijk om weten: Sommige locaties zijn enkel toegankelijk via een trap.
  • Inschrijven verplicht

Je verrai toujours vos visages’ – ochtendfilm met nabespreking

UGC Turnhout – 3 maart 2024

Het herstelrecht biedt in Frankrijk slachtoffers en daders van misdrijven de mogelijkheid om in een veilige omgeving met elkaar in gesprek te gaan, onder toezicht van professionals en vrijwilligers. Drie veroordeelden voor diefstal met geweld en slachtoffers van homejacking, overvallen en verkrachting komen bij mekaar om hierover te praten. Er is woede en hoop, stiltes en woorden, allianties en liefdesverdriet, realisaties en herwonnen vertrouwen… Alle acteurs maken indruk. Hoe weerbarstig de werkelijkheid ook is, het mooie einde van deze film doet meer dan deugd en toont hoe we als mensen samen de wereld een stukje beter kunnen maken. Al is de weg daar naartoe niet altijd gemakkelijk.

Een film van Jeanne Henry.

  • 10u tot 12u gevolgd door een nabespreking en drankje tot 13u
  • Locatie: UGC Turnhout, Graatakker 99, Turnhout
  • Na de film is er een nabespreking. Moderator vzw gaat in gesprek met ervaringsdragers betrokken bij een bemiddeling en dialooggroepen in de gevangenis.
  • Tickets: € 10 (drankje inbegrepen)
  • Inschrijven

En wat met het slachtoffer? Getuigenis en inzicht in de noden van slachtoffers na een misdrijf.

Merksplas – 13 maart 2024

Als we spreken over daders en detentie, dan is er vaak ook nog een andere partij betrokken, nl. het slachtoffer. Tijdens deze avond gaan we dieper in op het perspectief van het slachtoffer. Centraal staan de praktijken van organisaties die zich inzetten voor slachtoffers, aangevuld met een getuigenis van iemand die slachtoffer was van een misdrijf.

Als je slachtoffer wordt van een misdrijf dan dreig je je houvast kwijt te geraken. Emotioneel kan de impact groot zijn. En dan nog maar te zwijgen over de complexiteit van Justitie. Gelukkig zijn er instanties die slachtoffers bijstaan. Hen willen we tijdens deze avond graag het woord geven om uit te leggen wat zij voor slachtoffers kunnen betekenen, aangevuld met een getuigenis.

SERDI – theatervoorstelling

Hoogstraten – 23 maart 2024

SERDI vertelt het verhaal van Serdi. Over hoe iemand die niks heeft, van zijn stem zijn thuis maakt. Als wees, verplaatsend van instelling naar instelling en van school naar jeugddetentie, deed Serdi zichzelf een belofte. Hij leerde zichzelf beatboxen. Hij trainde net zo lang totdat hij het kon. De akoestiek van de isoleercel bleek perfect geschikt voor het verfijnen van zijn techniek. SERDI laat zien hoe iemands stem een wapen kan worden. Hoe een leven zonder wortels, dat dreigt af te glijden, door het disciplineren van de stem, plots weer houvast kreeg. Hoe de kracht van klank en compositie het eindelijk mogelijk maakte met anderen te communiceren. De voorstelling SERDI is niet alleen een reis langs een reeks instellingen, uiteenlopende vormen van maatschappelijk onrecht en geweld, maar ook een plek om een einde te maken aan de eindeloze zoektocht naar liefde en bevestiging. Theater als een plek om in gesprek te gaan met demonen uit het verleden en spoken uit het heden. Een stem als wapen dat voorgoed afrekent met de behoefte te pleasen.

  • 19u tot 20u50
  • Locatie: Gevangenis Hoogstraten, Gelmelstraat 131, Hoogstraten
  • Belangrijk om weten: Aanmelden stipt om 18u30 bij de portier. Een week vooraf krijg je info met de richtlijnen voor bezoekers aan de gevangenis.
  • Toegangsprijs: Geef wat je kan €5, €10 of €15
  • Inschrijven verplicht

Heb je zin om onze ambitie mee waar te maken?

Moderator vzw is op zoek naar uitbreiding voor de bemiddelingsteams in Turnhout en Dendermonde. (2 vacatures bepaalde duur / 0.6VTE)


Zie je jezelf aan het werk in een team waar de onthaalmedewerker en bemiddelaars samen het werk organiseren?
Zie je jezelf het communicatieproces tussen betrokkenen bij een misdrijf of een verkeersongeval opstarten/stimuleren/begeleiden.

Werk je graag mee in je cluster aan acties die ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen de weg naar slachtoffer-daderbemiddeling vinden, acties die het herstelrecht en bemiddeling bij het bredere publiek bekend maken, acties die de samenspraak en netwerking tussen relevante actoren bevorderen.

Zin? Aarzel dan niet om te solliciteren!

Meer concrete info vind je in onderstaande vacatureberichten:

Vacature Dendermonde

Vacature Turnhout