Overval – slachtoffer en dader getuigen

Op een mooie zomeravond trekt Stefaan naar de bank om geld af te halen. Het kantoor, centraal gelegen en met veel glaspartijen, is ogenschijnlijk geen plek om je onveilig te voelen. Hij stapt de bank binnen, geeft de pincode in bij de automaat en krijgt een geweer tegen de slaap gedrukt.
“Maak de rekening maar leeg,” klinkt het schor.


Moderator_overval_slachtoffer
Stefaan, slachtoffer
Impact
“Angstzweet breekt uit, er flitst van alles door mijn hoofd. Ga ik mijn gezin nog terugzien? Verkoop ik hem een klap? Lieg ik over het maximaal af te halen bedrag? Ik denk aan de kinderen en doe het laatste: ik haal 750 euro af. Hij beveelt me om voor me te blijven kijken. In het bolle spiegeltje op de automaat zie ik hem met zijn wapen zwaaien. Hij grist het geld uit mijn handen en schreeuwt dat ik tot honderd moet tellen. Ik doe wat hij vraagt en haal op automatische piloot afschriften af om te registreren wat er gebeurd is. Trillend neem ik de bankkaart uit de automaat. Eens weer buiten, rep ik me naar het politiekantoor en doe aangifte.
Meer

Moderator_overval_dader_klein
Alain, dader
Impact
“Ik was ver heen, toen ik aan die overvallen begon,” zegt Alain bedeesd. “Dat doe je niet zomaar van de ene dag op de andere. Er gaat een geschiedenis aan vooraf die ik liever niet vertel, maar het duidt hoe ik ertoe kwam een speelgoedpistool zo te bewerken dat het echt leek.” Alain verloor zijn lief, raakte van verdriet verslingerd aan drugs en werd daardoor ook ontslagen. “Ik had géén geld meer, er was niemand die me de zin van het leven nog toonde en ik had door mijn verslaving steeds meer geld nodig. Ik was op dat moment al lang mezelf niet meer, de drugs husselden mijn karakter door elkaar.”
Meer