Nieuws

In memoriam Dirk Dufraing (1956 – 2024)

Ever tried. Ever failed. No Matter.
Try again. Fail again. Fail Better.
Samuel Beckett

Na een korte maar zware ziekteperiode overleed, omringd door zijn familie, op 1 oktober 2024 onze oud-collega en bemiddelaar, Dirk Dufraing.

Bedroefd door dit te vroege verlies, maar ook met een lach zoals hij het zelf wilde, namen we gisteren tijdens een bijzondere viering en samen met vele collega’s, afscheid van hem.

5 jaar geleden ging Dirk op pensioen, na een lange carrière bij Suggnomè en later Moderator. 

In het voorjaar van 2001 werd Dirk bij het toenmalige Suggnomè aangeworven als ‘Herstelbemiddelaar Fase Strafuitvoering’, gelieerd aan de gevangenis van Hoogstraten. Dirk startte zijn ‘justitiële’ carrière in 1996 als penitentiair beambte in diezelfde gevangenis en groeide van daaruit door tot directiesecretaris. Geïnspireerd door uiteenzettingen van Nils Christie en Leo Van Garsse, besloot hij om in 2001, eerst als bemiddelaar fase strafuitvoering, later als ‘herstelbemiddelaar’ aan de slag te gaan binnen Suggnomè vzw Forum voor herstelrecht en bemiddeling.

Op zijn geheel eigen manier gaf hij vorm en invulling aan de job, pionierde hij er de eerste jaren en maakte samen met collega’s Filip Van Gorp en Ingrid Marit, van de bemiddelingsdienst Turnhout, één van de vlaggenschepen van de organisatie.

Steeds bedachtzaam, nuchter en kritisch, zo kenden we Dirk. Een natuurliefhebber, wandelaar, tuinier, kok, schrijver… van vele markten thuis en ook daar mochten we als collega’s vaak mee van genieten.

Tijdens het afscheidsfeest naar aanleiding van zijn pensioen, vertelde Dirk dat hij uitkeek naar vele wandelingen met de hond in de natuur, zwemmen, het erfgoed van Wortel, tuinieren, … genieten van kleine dingen. En dat heeft hij de voorbije jaren zeker ook gedaan.

Maar nu moeten we -vroeger dan we ooit hadden gedacht- afscheid nemen.

Graag delen we met jullie nog een mooi aandenken aan Dirk. Naar aanleiding van de viering van 20 jaar Moderator, enkele jaren geleden, schreef Dirk een mooie tekst over zijn jaren als bemiddelaar. 

Je kan zijn tekst hier herlezen.

Vaart wel, Dirk en ‘Vive la tomate! 😉

2 Comments

  1. Jan Brodala

    🫂 In warme herinnering aan Dirk

  2. Nic Van Peer

    Dirk,
    we deelden een gebouw, tuin en de dagelijkse babbels waren steeds inspirerend. Daarnaast kruisten we elkaars paden in de Kempische gevangenissen.
    We deelden wat gemeenschappelijks, zij-instromers noemen ze dit in de onderwijswereld. Zowel jij als ik zochten de schaduwzijde van de samenleving op in gevangenissen onder veel kwetsbaren in onze samenleving.
    We vertelden elkaar over het buiten slapen, de natuur, koken … .
    Jouw dood overvalt mij…
    Ik zal je voor altijd herinneren …
    Bedankt om mijn pad te kruisen…

    Het gaat je goed …

    Nic💫

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts