Nieuws

Bemiddelingsdienst Moderator plant flyercampagne tijdens week van het herstelrecht

print
Bemiddelingsdienst Moderator plant flyercampagne tijdens week van het herstelrecht
   ANTWERPEN 10/11 (BELGA) =  Het Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling, sinds dit jaar kortweg Moderator, gaat in de week van 21 tot 25 november (de internationale week van het herstelrecht) een grote flyeractie houden in de voornaamste Vlaamse steden en Brussel om de eigen naamsbekendheid te vergroten en een breder publiek te laten kennismaken met de mogelijkheden en voordelen van bemiddeling tussen daders en slachtoffers van misdrijven. Moderator behandelt jaarlijks zowat 1.200 dossiers waarbij daders en slachtoffers vrijwillig met elkaar in gesprek gaan, bijvoorbeeld om elkaars standpunten te leren begrijpen of om een plan tot schadeherstel op te stellen.

De vzw Moderator is de enige in Vlaanderen actieve door de federale overheid erkende conflictbemiddelingsdienst rond misdrijven en werkt met zijn 35 medewerkers vooral “vraaggestuurd”: daders, slachtoffers of andere betrokkenen doen een beroep op de organisatie om met elkaar in contact te komen. “Wij bieden hen de kans om meer te participeren en communiceren dan tijdens het strafrechtelijke luik – dat vaak op dat moment nog lopende is – het geval is”, zegt Pieter Verbeeck van Moderator. “Zo komt de ‘waarom’-vraag prominenter aan bod, wat belangrijk kan zijn voor het verwerkingsproces van een slachtoffer, en kan een dader zijn verantwoordelijkheid opnemen. We merken dat dergelijke bemiddeling vaak meer voldoening geeft dan wanneer er enkel een repressieve aanpak van de zaak is.”
Met de parketten bestaat nu al de afspraak dat daders en slachtoffers van misdrijven geïnformeerd worden over de mogelijkheden inzake bemiddeling. Moderator wil echter ook meer bekendheid vergaren bij het brede publiek. Met een flyeractie wil de organisatie passanten uitnodigen om oog te hebben voor beide partijen van een conflict en om eigen verhalen te delen, zoals een boodschap aan een persoon waarmee je zelf in conflict ligt. Meer informatie staat op www.moderator.be.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts