Nieuws

Boekpresentatie: Aantekeningen bij een moord (Peter Vermeersch)

print

Begin september verschijnt Peter Vermeersch‘ tweede boek: Aantekeningen bij een moord.
Het boek is het spannende verslag van een moordproces en de persoonlijke zoektocht van de auteur naar wat daderschap, rechtvaardigheid, herstel en straf in dergelijke context betekenen.

Doorheen de voorbije jaren kwam Peter nauw in contact met het werk van Moderator en de herstelrechtelijke visie. We zijn dan ook verheugd zijn werk in het licht te plaatsen!

Op donderdag 5 september stelt Peter het boek voor in Museum M te Leuven (ism BoekarestM. M van Museum Leuven en De Bezige Bij). Wie erbij wil zijn, kan dat gratis. Graag even je aanwezigheid bevestigen op info@boekarestleuven.be

Het boek gaat over de ervaringen van Peter Vermeersch, die werd opgeroepen als jurylid bij een Belgische moordzaak. Vermeersch reflecteert op het gebruik van een volksjury en op de strafpraktijk en dader- en slachtofferschap. Het ‘herstelrecht’, een praktijk waarbij daders, slachtoffers en nabestaanden met elkaar in gesprek gaan om het verwerkingsproces te bevorderen, speelt hierbij een belangrijke rol.

Op een ochtend ontvangt Peter Vermeersch een brief waarin hij opgeroepen wordt zitting te nemen in een volksjury; het Belgische rechtssysteem kent de juryrechtspraak, al wordt er lang niet altijd gebruik van gemaakt. De aanklacht tegen de beschuldigde jongeman is roofmoord. Voor hij het weet zit Vermeersch in het hart van het enorme Paleis van Justitie in Brussel. Samen met de andere juryleden krijgt hij te maken met vragen over de ware toedracht van de moord, met de rituelen van het recht en met een verdachte als een schuw dier. Hoe voelt het slachtoffer te zijn, of nabestaande? Wat doe je iemand aan als je hem straft? Helpt het? ‘Aantekeningen bij een moord’ geeft aan de hand van een concrete moord en een rechtszaak een indringende blik op geweld en rechtspraak. Het is, naast een persoonlijk verslag, ook een zoektocht naar vormen van rechtvaardig en troostend rechtsherstel in onze tijd.

Eerder verscheen van Vermeersch’ hand: Ex. Over een land dat zoek is, dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Bob den Uylprijs, de Gouden Uil en de E. du Perronprijs. In 2016 won hij de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts