Nieuws

Rondom Prison Noorderkempen

print

De Kempen zijn uniek. Op een kleine oppervlakte vind je vier gevangenissen met plaats voor meer dan 1.000 gedetineerden. In de ene gemeente ligt ze zeer afgezonderd in het groen, in de andere in het hartje van de stad. Maar vaak blijft het een gesloten, onbekende wereld.

Rondom Prison wil mensen bewust maken van de aanwezigheid van de gevangenissen en hun bewoners bij hen in de streek. Samen met hen denken we na over thema’s als schuld, straf en herstel en stellen we ons vragen over wat een misdrijf betekent voor slachtoffer, dader en samenleving. We stellen ons vragen over wat een misdrijf betekent voor slachtoffer, dader en samenleving. Dat doen we in 2024 met vier erg verschillende activiteiten die afwisselend plaatsvinden in één van de drie gemeenten in de Noorderkempen met een gevangenis.

Rondom Prison is een traject dat je best in zijn geheel volgt.
Deelnemen aan één of meerdere activiteiten kan natuurlijk ook.

Schuld en boete, een historische stadswandeling

   Turnhout – 24 februari 2024

Sinds eeuwen worden in de Kempen mensen opgevangen, opgeborgen en opgesloten. Een stadsgids neemt de deelnemers mee door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Turnhout en omgeving. Tijdens deze wandeling door het centrum van onze stad wordt op verschillende plaatsen herinnerd aan volkse en religieuze gebruiken die tot voor kort misdadigers tot inkeer moesten brengen. Een kort bezoek aan het kasteel van de hertogen van Brabant werpt licht op de werking van het gerecht en de betekenis van schuld, straf en boete. Een bezoek aan het Nationaal Museum van de Speelkaart brengt toelichting bij strafwerktuigen en andere relicten uit het verleden. Tot slot maken de deelnemers kennis met de hedendaagse visie op het in hechtenis nemen en met het belang van rehabilitatie en re-integratie in onze maatschappij.

 • 14u tot 16u
 • Afspraak aan de inkomhal van Cultuurhuis De Warande, Warandestraat 42, Turnhout
 • Gratis
 • Belangrijk om weten: Sommige locaties zijn enkel toegankelijk via een trap.
 • Inschrijven verplicht

Je verrai toujours vos visages’ – ochtendfilm met nabespreking

UGC Turnhout – 3 maart 2024

Het herstelrecht biedt in Frankrijk slachtoffers en daders van misdrijven de mogelijkheid om in een veilige omgeving met elkaar in gesprek te gaan, onder toezicht van professionals en vrijwilligers. Drie veroordeelden voor diefstal met geweld en slachtoffers van homejacking, overvallen en verkrachting komen bij mekaar om hierover te praten. Er is woede en hoop, stiltes en woorden, allianties en liefdesverdriet, realisaties en herwonnen vertrouwen… Alle acteurs maken indruk. Hoe weerbarstig de werkelijkheid ook is, het mooie einde van deze film doet meer dan deugd en toont hoe we als mensen samen de wereld een stukje beter kunnen maken. Al is de weg daar naartoe niet altijd gemakkelijk.

Een film van Jeanne Henry.

 • 10u tot 12u gevolgd door een nabespreking en drankje tot 13u
 • Locatie: UGC Turnhout, Graatakker 99, Turnhout
 • Na de film is er een nabespreking. Moderator vzw gaat in gesprek met ervaringsdragers betrokken bij een bemiddeling en dialooggroepen in de gevangenis.
 • Tickets: € 10 (drankje inbegrepen)
 • Inschrijven

En wat met het slachtoffer? Getuigenis en inzicht in de noden van slachtoffers na een misdrijf.

Merksplas – 13 maart 2024

Als we spreken over daders en detentie, dan is er vaak ook nog een andere partij betrokken, nl. het slachtoffer. Tijdens deze avond gaan we dieper in op het perspectief van het slachtoffer. Centraal staan de praktijken van organisaties die zich inzetten voor slachtoffers, aangevuld met een getuigenis van iemand die slachtoffer was van een misdrijf.

Als je slachtoffer wordt van een misdrijf dan dreig je je houvast kwijt te geraken. Emotioneel kan de impact groot zijn. En dan nog maar te zwijgen over de complexiteit van Justitie. Gelukkig zijn er instanties die slachtoffers bijstaan. Hen willen we tijdens deze avond graag het woord geven om uit te leggen wat zij voor slachtoffers kunnen betekenen, aangevuld met een getuigenis.

SERDI – theatervoorstelling

Hoogstraten – 23 maart 2024

SERDI vertelt het verhaal van Serdi. Over hoe iemand die niks heeft, van zijn stem zijn thuis maakt. Als wees, verplaatsend van instelling naar instelling en van school naar jeugddetentie, deed Serdi zichzelf een belofte. Hij leerde zichzelf beatboxen. Hij trainde net zo lang totdat hij het kon. De akoestiek van de isoleercel bleek perfect geschikt voor het verfijnen van zijn techniek. SERDI laat zien hoe iemands stem een wapen kan worden. Hoe een leven zonder wortels, dat dreigt af te glijden, door het disciplineren van de stem, plots weer houvast kreeg. Hoe de kracht van klank en compositie het eindelijk mogelijk maakte met anderen te communiceren. De voorstelling SERDI is niet alleen een reis langs een reeks instellingen, uiteenlopende vormen van maatschappelijk onrecht en geweld, maar ook een plek om een einde te maken aan de eindeloze zoektocht naar liefde en bevestiging. Theater als een plek om in gesprek te gaan met demonen uit het verleden en spoken uit het heden. Een stem als wapen dat voorgoed afrekent met de behoefte te pleasen.

 • 19u tot 20u50
 • Locatie: Gevangenis Hoogstraten, Gelmelstraat 131, Hoogstraten
 • Belangrijk om weten: Aanmelden stipt om 18u30 bij de portier. Een week vooraf krijg je info met de richtlijnen voor bezoekers aan de gevangenis.
 • Toegangsprijs: Geef wat je kan €5, €10 of €15
 • Inschrijven verplicht

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts