Nieuws

Rondom Prison Mechelen

print

Een verbinding van het leven binnen én buiten de gevangenis

De muren van een gevangenis roepen vragen op. Meestal maken we kennis met de gevangenis via media, literatuur en films. Maar dat beeld van het leven achter de tralies is niet altijd even realistisch. De gevangenis en haar cliënteel roepen bij de ‘vrije medemens’ vaak spontane gevoelens van angst en onveiligheid op. Ook de gedetineerden leven dagelijks met angsten en onzekerheid: omtrent hun gevangenschap, hun relatie, hun re-integratie of een mogelijke invrijheidstelling. Kortom: het onbegrip en de onwetendheid tussen beide werelden is groot.

Daarom verbinden we met het traject Rondom Prison het dagelijkse leven binnen en buiten de gevangenis met elkaar. We geven de kans aan geïnteresseerde burgers, gevangenispersoneel en gedetineerden om kennis te maken met elkaar en elkaars denkbeelden over misdrijf, straf en gevangenschap. Hoe een (gevangenis)straf er moet uitzien is immers niet alleen een vraag voor justitie.

Historische wandeling

zaterdag 24 februari 2024 van 14u. tot 17 u.

Enkele jaren geleden werden in Mechelen de restanten van de middeleeuwse gevangenis ‘Het Steen’ opgegraven. Het archeologische onderzoek leverde heel wat boeiende informatie op over het dagelijkse leven in zo’n middeleeuwse gevangenis. Via een historische wandeling doorheen Mechelen vertelt Marc Rubben van Mechelen Binnenstebuiten ons meer over het leven in Het Steen.

Rondleiding in de gevangenis

maandag 4 maart 2024 van 17u.30 tot 20u.

Via een rondleiding maken we kennis met de infrastructuur en het regime van de Mechelse gevangenis.

Ontmoetingsmoment in de gevangenis

maandag 11 maart 2024 van 17u30 tot 20u

Omdat een echte kennismaking verder gaat dan het bekijken van gebouwen en beluisteren van getuigenissen, gaan we met gedetineerden en gevangenispersoneel in gesprek tijdens een ontmoetingsmoment. Je krijgt de gelegenheid om in kleine groepjes een gesprek te hebben met één of enkele gedetineerden en bewakers. Deze gesprekken worden begeleid door een vormingswerker. Na de ontmoeting praten we na in de vroegere directeurswoning.

Bezoek aan het Transitiehuis + bespreking bij Avansa

maandag 18 maart 2024 van 18u. tot 20u.

Het eerste Transitiehuis in Vlaanderen opende in 2019 zijn deuren, in Mechelen. Het Transitiehuis biedt een plek waar veroordeelden opnieuw de regie van hun eigen leven in handen nemen. Ze krijgen de kans verantwoordelijkheid op te nemen en opnieuw van betekenis te zijn voor anderen. Het huis stimuleert de deelnemers tot zelfregie en zelfredzaamheid in functie van hun latere uitstroom. Dat gebeurt vanuit een heldere visie en aanpak, gebaseerd op drie pijlers: kracht, herstel en verbinding. We krijgen de kans om het Transitiehuis te bezoeken en om daarna hierover in gesprek te gaan bij Avansa regio Mechelen.

Getuigenis

maandag 25 maart 2024 van 17u30 tot 20u, gevangenis

Tijdens deze avond luisteren we naar het verhaal van een slachtoffer. Uiteraard is er tijd en ruimte voor vragen, bedenkingen en discussie.

Nabespreking

donderdag 28 maart 2024 van 19u. tot 21 u., bij Avansa

We kijken eerst naar een filmpje over geïnterneerden en voorzien nadien een moment om bij te praten over je ervaring van het hele Rondom Prison project.

Opgelet!

 • Om te kunnen deelnemen, moet je op de dag van de start van de reeks 18 jaar zijn en bereid zijn om je persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoon, rijksregisternummer) door te geven.
 • Je kan je alleen voor het hele traject inschrijven.

Sessies

 • za 24 februari ‘2414:00 – 17:00Visfonteintjes Ijzerenleen Mechelen – Default
 • ma 4 maart ‘2417:30 – 20:00Gevangenis Mechelen – Default
 • ma 11 maart ‘2417:30 – 20:00Gevangenis Mechelen – Default
 • ma 18 maart ‘2418:00 – 20:00Transitiehuis Mechelen – Transitiehuis
 • ma 25 maart ‘2417:30 – 20:00Gevangenis Mechelen – Default
 • do 28 maart ‘2419:00 – 21:00Avansa regio Mechelen – Groot lokaal

Locatie(s)

 • Visfonteintjes Ijzerenleen MechelenIjzerenleen z/n
  2800 MechelenToon op kaart
 • Gevangenis MechelenLiersesteenweg 2
  2800 MechelenToon op kaart
 • Transitiehuis MechelenHanswijkstraat 46 – 48
  2800 MechelenToon op kaart
 • Avansa regio MechelenAdegemstraat 79-81
  2800 MechelenToon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs€ 20
 • UiTPAS met kansentarief€ 5Voor houders van een UiTPAS met kansentarief uit Mechelen of Nijlen

Begeleiding

Marc Rubben

Meer over Marc Rubben

Bart Schoovaerts

Bart Schoovaerts is educatief medewerker bij Avansa Oost-Brabant. Al 16 jaar begeleidt hij…Meer over Bart Schoovaerts

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts