Nieuws

VORMINGSDAG « Kruispuntdenken of intersectioneel denken » Sarah Scheepers (VZW ELLA)

print
Tijdens onze trefdag met het werkveld ‘Conflicthantering op maat van het individu. Diversiteit als uitgangspunt’ (Leuven, 20 november 2015) liet Sarah Scheepers van VZW Ella, Kenniscentrum Gender en Etniciteit ons kennismaken met het zgn . kruispuntdenken of het intersectioneel denken.

Het kruispuntdenken helpt bij conflicten meer complete oplossingen te formuleren, waarbij wordt rekening gehouden met de verschillende aspecten die onze posities, kansen en privileges (of het gebrek daaraan) bepalen.

“De maatschappelijke positie van vrouwen en mannen wordt niet alleen bepaald door de sociale rollen die aan de geslachten (v/m) worden gekoppeld (gender). We zijn immers niet enkel vrouw of man, maar behoren tot een bepaalde (en vaak niet welomschreven) ‘etnische groep’, sociale klasse, leeftijdsgroep, opleidingsniveau, seksuele voorkeur…. Met andere woorden, gender is altijd gekop­peld aan andere maatschappelijke ‘betekenisgevers’ of indelingen zoals etniciteit, klasse, leeftijd, seksuele oriëntatie,…. Zo maken we meer of minder kans op werk bijvoorbeeld wanneer we een bepaalde leeftijd hebben. De uitsluitingservaringen van etnische minderheidsvrouwen bijvoorbeeld zijn méér dan de optelsom van etniciteit plus seksediscriminatie…”

Op 16 oktober zal Sarah Scheepers ingaan op de concrete toepassing van dit denken op onze werkpraktijk.

De deelnemers wordt gevraagd om vooraf een casus met een diversiteitsvraagstuk te bezorgen. Graag insturen voor 6/10 e.k. op dominique.bataillie@moderator.be. Dank hiervoor!

De vormingsdag richt zich naar herstelbemiddelaars, bemiddelaars in strafzaken, burenbemiddelaars en andere geïnteresseerden uit het justitiële werkveld.

Het aantal deelnemers is beperkt.

 

Wanneer ? maandag 16 oktober 2017 (9.30 u – 16.30 u)

Waar? ALBA/Bemiddelingsdienst Brussel, Vanderlindenstraat 17, 1030 Schaarbeek

Kostprijs : 40 euro  (inclusief drank en broodje).

Hoe inschrijven? Stuur een mailtje met je naam en de dienst waar je werkt vóór 2 oktober naar cindy.stas@moderator.be

Jouw inschrijving wordt per mail bevestigd, inclusief vermelding van het rekeningnummer waarop het inschrijvingsgeld kan worden gestort. De inschrijving is definitief na ontvangst van de inschrijvingsgelden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts