Aantekeningen bij een moord
Op een ochtend ontvangt Peter Vermeersch een brief waarin hij opgeroepen wordt zitting te nemen in een volksjury – het Belgische rechtssysteem kent de juryrechtspraak, al wordt er lang niet altijd gebruik van gemaakt. De aanklacht tegen de beschuldigde jongeman is roofmoord. Voor hij het weet zit Vermeersch in het hart van het enorme Paleis van Justitie in Brussel. Samen met de andere juryleden krijgt hij te maken met vragen over de ware toedracht van de moord, met de rituelen van het recht en met een verdachte als een schuw dier.
Hoe voelt het slachtoffer te zijn, of nabestaande? Wat doe je iemand aan als je hem straft? Helpt het? Aantekeningen bij een moord geeft aan de hand van een concrete moord en een rechtszaak een indringende blik op geweld en rechtspraak. Het is, naast een persoonlijk verslag, ook een zoektocht naar vormen van rechtvaardig en troostend rechtsherstel in onze tijd.
Over Aantekeningen bij een moord
Hoeveel auteurs van onze generatie kunnen een literaire tekst schrijven die zo’n groot maatschappelijk thema aanpakt, analyseert en wil verbeteren, zonder dat het ook maar iets afdoet aan de literaire waarde van het werk? Een zeldzaam geslaagde mix van schoonheid en betrokkenheid.
(David Van Reybrouck)
Het boek bestellen kan via een eenvoudig mailtje naar Moderator, rechtstreeks bij uitgeverij De Bezige Bij of in de betere boekhandel.
Het spijt mij. Over bemiddeling na een verkeersongeval
De chauffeur van een schoolbus die door een ongelukkig manoeuvre zijn vaste begeleidster overrijdt. Een mama van twee die een seconde niet goed oplet, een klap hoort en dan haar hart voelt stilstaan omdat er achter haar auto een scholier ligt. Een jongen die omkomt bij een weekendongeval terwijl zijn
vriend achter het stuur ervan afkomt met een whiplash. Een vrouw die het zebrapad oversteekt en wordt gegrepen door een automobilist die vluchtmisdrijf pleegt. Sommige ongevallen confronteren ons met de vernietigende kracht van het noodlot. En ‘ons’, dat zijn in de eerste plaats slachtoffers en veroorzakers,
want beide partijen moeten leren leven met wat gebeurd is. In Het spijt mij volgt Sabine Cocquyt de bemiddeling die na zo’n tragische gebeurtenis wordt opgestart. Wil een moeder de veroorzaker van het ongeval dat haar zoon het leven kostte in de ogen kijken? En wat zeg je als veroorzaker tegen de vrouw die je een paar weken voordien van haar sokken reed?
Verhalen die de kracht van bemiddeling tonen.
Dit boek toont aan tot welke graad van beschaving de mens in staat kan zijn ondanks ernstige kwetsuren en onrecht. Het vertrekt vanuit de concrete problematiek van verkeersslachtoffers, maar kan volgens mij ook symbool staan voor het omgaan met de conflicten die onze wereld bedreigen. (Dirk De Wachter)
Het boek bestellen kan via een eenvoudig mailtje naar auteur Sabine Cocquyt: info@sabinecocquyt.be of rechtstreeks bij uitgeverij EPO. Het boek is ook te koop in de betere boekhandel, of verkrijgbaar via Moderator.
Bekijk ook de sterke getuigenissen van Sabine en Viviane in het radioprogramma ‘ De Madammen’ over het belang en de meerwaarde van bemiddeling na een verkeersongeval.
Waarom? Slachtoffer-dader bemiddeling in Vlaanderen
De bemiddelaars van Suggnomè/Moderator hebben ook zelf bijgedragen tot de literatuur over herstelrecht en bemiddeling.
Vanuit hun praktijkervaring schreven ze het boek ‘Waarom? Slachtoffer-dader bemiddeling in Vlaanderen’.
Dit boek verduidelijkt wat de bemiddeling precies inhoudt en hoe deze zich verhoudt tot justitie. Daarnaast komen daders en slachtoffers aan het woord. Zij getuigen over “hun” bemiddeling. Ook de professionals uit de justitiële en welzijnssector geven hun visie op de bemiddeling.
In het voorwoord licht toenmalig Minister van Justitie Laurette Onkelinx de wet van 22 juni 2005 toe, die de al bestaande praktijk in haar waarde bevestigt. Minister van Welzijn Inge Vervotte benadrukt het belang van deze ontwikkeling vanuit het welzijnsperspectief.
Per Ongeluk
Op 15 maart 2017 verscheen bij uitgeverij Van Halewyck ‘Per ongeluk’ van auteur Nathalie Slosse (Talismanneke vzw). ‘Per ongeluk’ is een herkenbaar verhaal over onbedoeld schuldig zijn en de worsteling voor slachtoffer en veroorzaker om weer verder te gaan.
De vrolijke stemming bij de vijver slaat helemaal om wanneer Snuiter per ongeluk een van de eieren van Mama Eend laat vallen. Snuiter is bang voor de gevolgen. Hij schaamt zich ook. Wat zou hij graag de tijd terugdraaien, maar wat gebeurd is, is gebeurd. Gelukkig krijgt Snuiter de kans om het goed te maken met de eendjes en helpt iedereen elkaar verder.
Meer info over het boek en de schrijfter vind je op: https://www.vanhalewyck.be/per-ongeluk.html
Moderator Forum voor herstelrecht en bemiddeling werkte mee aan dit boek vanuit de overtuiging dat een boek over slachtoffer en dader, over schuld- en schaamtegevoelens en over herstel erg belangrijk en ondersteunend kan zijn kinderen en families betrokken bij een conflict, een misdrijf. We vinden het erg belangrijk dat kinderen al van jongsaf aan leren omgaan met conflicten en de gevoelens die daarbij horen en dat ze ook leren hoe ze zelf kunnen bijdragen tot een oplossing.
Moderator vzw wil slachtoffers en daders een stem geven, ook kinderen die slachtoffer zijn geworden. Een bemiddelaar praat met hen en met de dader en brengt vragen en antwoorden over en weer, als een soort postbode. Het kind kan er ook voor kiezen om de dader te ontmoeten, meestal in gezelschap van een volwassen vertrouwenspersoon.